Bloemkool in kaassaus

Bloemkool met Kaassaus

Bloemkool in kaasssaus is het recept voor een heerlijke maaltijd, waar je het beste ook nog gekookte aardappelen en een stukje vlees kunt serveren.

voor 4 personen :

Ingredienten :

  • 1 grote bloemkool , gekuist en in roosjes verdeeld
  • 75 gr boter
  • 75 gr bloem
  • 750 ml melk
  • 250 ml kookvocht van de bloemkool
  • peper , zout , nootmuskaat , enkele karwijzaadjes ( volgens smaak ) , 1 el spaghettikruiden en voor de liefhebbers : mespuntje dragon
  • sap van 1 citroen
  • 200 gr gemalen kaas ( liefst een combinatie van verschillende kaassoorten
  • 2 el geraspte parmezaan

Bereiding :

Kook de bloemkoolroosjes gaar in licht gezouten water . Hou ze warm.

Maak de kaassaus :
Smelt de boter en fruit hierin de bloem gedurende een paar minuten en onder voortdurend roeren ! Eveneens de spaghettikruiden er al bij doen en meelaten fruiten. Zet het vuur lager en neem de kom even van het vuur . Voeg er al roerend de melk en het kookvocht van de bloemkool eraan toe . Goed doormengen , zodat er geen klonters inzitten . Zet terug op het vuur en al roerend aan de kook brengen . Doe er ook al de karwijzaadjes bij . De saus van het vuur nemen , kruiden met peper , zout , nootmuskaat en dragon . Verfris met het sap van de citroen . Meng goed door . Doe er de kazen bij , zet heel even terug op het vuur , maar niet meer laten koken ! Blijven roeren tot de kazen goed gesmolten is . Napeer de saus over de bloemkool . Eventueel kan je ze nog gratineren onder de hete grill . Doe dan nog een beetje gemalen kaas bovenop de schotel en onder de hete grill zetten tot deze goudbruin gekleurd is .