voor 4 personen :

Ingredienten :

  • 1 grote bloemkool , gekuist en in roosjes verdeeld
  • 75 gr boter
  • 75 gr bloem
  • 750 ml melk
  • 250 ml kookvocht van de bloemkool
  • peper , zout , nootmuskaat , enkele karwijzaadjes ( volgens smaak ) , 1 el spaghettikruiden en voor de liefhebbers : mespuntje dragon
  • sap van 1 citroen
  • 200 gr gemalen kaas ( liefst een combinatie van verschillende kaassoorten
  • 2 el geraspte parmezaan

Bereiding :

Kook de bloemkoolroosjes gaar in licht gezouten water . Hou ze warm.

Maak de kaassaus :
Smelt de boter en fruit hierin de bloem gedurende een paar minuten en onder voortdurend roeren ! Eveneens de spaghettikruiden er al bij doen en meelaten fruiten. Zet het vuur lager en neem de kom even van het vuur . Voeg er al roerend de melk en het kookvocht van de bloemkool eraan toe . Goed doormengen , zodat er geen klonters inzitten . Zet terug op het vuur en al roerend aan de kook brengen . Doe er ook al de karwijzaadjes bij . De saus van het vuur nemen , kruiden met peper , zout , nootmuskaat en dragon . Verfris met het sap van de citroen . Meng goed door . Doe er de kazen bij , zet heel even terug op het vuur , maar niet meer laten koken ! Blijven roeren tot de kazen goed gesmolten is . Napeer de saus over de bloemkool . Eventueel kan je ze nog gratineren onder de hete grill . Doe dan nog een beetje gemalen kaas bovenop de schotel en onder de hete grill zetten tot deze goudbruin gekleurd is .