Waarom je beter bioloigsche thee neemt.

Veel mensen kopen biologische thee om gezondheidsredenen. Er zijn echter ook andere redenen om te kiezen voor biologisch.

Bilogisch

Organische thee is beter voor u

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen kiezen voor biologische thee boven traditioneel gekweekte thee, is dat biologische thee beter voor je is. Hoewel het waar is dat sommige pesticiden en meststoffen worden verwijderd tijdens de theeverwerking, zijn veel van deze chemicaliën in water oplosbaar … wat betekent dat ze zich in de bladstructuur bevinden en dat ze tijdens het weken van de theebladeren worden verwijderd.

Greenpeace heeft ontdekt dat de pesticide niveaus in Chinese thee vaak erg ongezond zijn. Evenzo is uit een andere studie gebleken dat regelmatig drinken van met pesticiden verontreinigde thee meer kwaad dan goed doet en de levensduur zelfs kan verkorten (in plaats van verhogen).

Dit is echter een kortzichtige weergave van waarom u als een individu zou moeten overwegen om te kiezen voor biologische thee boven traditioneel gekweekte thee. Hieronder vind je vier andere redenen die kijken naar waarom wij als samenleving en planeet beter af zijn met biologische thee als de norm.

Biologische thee is beter voor de boeren

We hebben vastgesteld dat het drinken van biologische thee ideaal is voor uw gezondheid. Stel je nu voor dat een deel van je taak bestaat uit het spuiten van velden thee met dezelfde chemicaliën. Of om ze in grote emmers te mengen. Of om ze met de hand toe te passen. En dat maskers en handschoenen niet zo gewoon zijn of van zo’n goede kwaliteit als je leeft. Niet zo geweldig, huh?

Ik heb keer op keer gezien dat theeboeren en veldwerkers in India, Taiwan en elders hun gewassen spuiten zonder maskers, handschoenen of andere beschermende kleding te gebruiken. In feite is het spuiten van chemicaliën op gewassen zonder de juiste bescherming en voorzichtigheid zo gewoon dat ik zelfs ben besproeid met chemicaliën door simpelweg langs een weg naar het volgende theeveld te rijden.

Ondanks alle bewijzen van het tegendeel, worden deze chemicaliën door veel boeren als veilig en zelfs als noodzakelijk beschouwd. Dit is een schande, want de boeren zijn de eersten die gekwetst zijn door hun beslissingen om chemicaliën te gebruiken om het land te bewerken waarop ze werken en leven.

Tegenwoordig zijn enkele van de meest actieve voorstanders van biologische theehandeling degenen die direct zijn getroffen door de verwoestende effecten van chemische theehandbouwmethoden.

Deze omvatten theeboeren waar van hun ouders en broers en zussen zijn gestorven aan kanker of vergiftiging door pesticiden, evenals degenen die zelf ziek zijn geworden door de chemicaliën die ze op hun eigen land gebruikten voordat ze converteren naar de biologische theeproductie.

Biologische thee ondersteunt kleine boeren en kleine boerderijen

Er zijn enkele grote biologische theeboerderijen in de wereld. De meeste biologische landbouwbedrijven bevinden zich echter op kleinere percelen die worden gerund door kleinere bedrijven. Dit heeft te maken met de aard van biologische landbouw.

U ziet dat bij conventionele landbouw allerlei soorten chemicaliën worden gebruikt om te voorkomen dat de natuur de gewassen hindert. Maar goed beheerde biologische bedrijven doen het tegenovergestelde. Ze werken in harmonie met de natuur om verschillende plagen en andere ‘problemen’ te beheersen. Dit betekent meestal dat de boerderijen geen thee kweken als monocultuur.

Organische theevelden kunnen natuurlijke grassen en onkruiden als bodembedekker hebben, of ze kunnen permacultuur gebruiken voor een meer alomvattende benadering om de natuur op natuurlijke wijze in balans te laten komen in plaats van te proberen een soort ‘probleem’ weg te duwen om te ontdekken dat het een ander probleem veroorzaakt aan oppervlakte.

Verder zijn kleinere operaties in China, Taiwan en vele andere theeproducerende regio ’s familiebedrijven. Ze hebben vaak een meer ethische behandeling van de werknemers. En meer van het geld dat u uitgeeft, heeft de neiging om directer naar de boeren zelf te gaan, waardoor er meer overvloed ontstaat in landen waar boeren arme mensen zijn.

Organische thee veroorzaakt geen grote milieuschade

Groene thee

Conventioneel geteelde thee is een van de meest milieubelastende gewassen in Azië. Omdat het vaak op hogere hoogten wordt gekweekt, beschadigen de chemicaliën die worden toegepast op conventionele theeboerderijen niet alleen het lokale ecosysteem, maar raken ze ook bergen en heuvels af om verwoesting aan te richten op andere boerderijen, bossen, rivieren en zelfs oceanen die zich kilometers ver weg bevinden.

Veel van de pesticiden die in de conventionele theehandel worden gebruikt, bevatten overtollige zware metalen, die niet alleen in bepaalde afgewerkte theesoorten voorkomen, maar ook stroomafwaarts wassen om de grond en het water elders te verontreinigen. En ondertussen veroorzaken de meststoffen die in de bergen worden weggespoeld overbemesting van andere gewassen en planten, waardoor in de loop van de tijd veel soorten rivieren en oceanen worden gedood.

Bovendien brengt het gebruik van pesticiden het ecosysteem in evenwicht door niet alleen de schadelijke insecten te doden, maar ook hun natuurlijke predatoren (zoals spinnen en lieveheersbeestjes). Pesticiden doden vaak ongeveer 99 procent van de insecten op de boerderij, waardoor er een kleine populatie van schadelijke soor

ten overblijft waarvan de populaties snel padden en de boerderij inhalen. Ondertussen nemen de populaties van nuttige organismen meer tijd in beslag om opnieuw in het ecosysteem te worden hersteld (omdat hun levenscycli langzamer zijn en zij gedurende een bepaalde periode minder nakomelingen produceren). Deze situatie leidt vaak tot het gebruik van extra chemicaliën of meer frequente toepassingen van chemicaliën om de overmaat aan schadelijke insecten te elimineren.

Op de lange termijn verhardt het gebruik van meststoffen ook de bodem, waardoor het voor de theeplanten steeds moeilijker wordt om te groeien zonder meer chemicaliën. Dit soort chemische afhankelijkheid wordt een vicieuze cirkel waarin de theeplanten, de boeren, de lokale omgeving, de omgeving en de theedrinkers allemaal verliezen.

Biologische thee is beter voor de theeplanten

Thee plant
Thee plant

Deze is vrij eenvoudig. Drink je liever thee gemaakt van een plant die is geteeld in een giftige, stressvolle situatie of een thee die in harmonie met de natuur is gekweekt? Welke zou je beter voelen? Welke zou meer je lichaam en geest voeden? Welke zou je meer in harmonie brengen met de natuur?

Veel mediteerders en gevoelige mensen kunnen de verschillen voelen tussen conventioneel geteelde en biologische theeën. Het vermoeden bestaat dat veel van de negatieve bijwerkingen die sommige mensen voelen door te veel thee te drinken (zoals nervositeit, slapeloosheid en dergelijke) mogelijk niet een direct gevolg zijn van de cafeïne in thee , maar van onnatuurlijke chemicaliën die worden gebruikt in de conventionele theeproductie.

Sommige mensen beweren dat conventionele thee “superieur” is aan biologische thee omdat het meer stikstof aan thee-installaties levert. Dit is echter op zijn zachtst gezegd een zwakke claim. Het is vergelijkbaar met zeggen dat iemand op steroïden “superieur” is aan iemand die in de sportschool traint. Ik weet het niet van je, maar ik zal elke dag minder (maar natuurlijk verkregen) spieren uitkiezen boven vreemde bijwerkingen en chemische afhankelijkheid!

Het is ook vermeldenswaard dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen, herbiciden, fungiciden of meststoffen speciaal voor thee zijn gemaakt. De chemicaliën die worden toegepast op theeplanten zijn generiek en zijn niet gemaakt om te reageren op de unieke behoeften van de theeplant en zijn ideale omgeving.

Lees ook: Biologische hennepolie – de voordelen

Scroll naar boven