Hutspot

Hutspot is een oer-Hollands recept, wij Nederlanders houden van een goede hutspot. Veel mensen vinden hutspot nogal flauw. Dit kan je makkelijk voorkomen doormiddel van de aardappelen in een bouillon te koken.

Er word ook geen melk gebruikt maar kookvocht gebruikt, hierdoor word de hutspot smeuïg.

Dit maakt een groot verschil, wat ook een groot verschil is om wat peper op tafel te zetten.

Wat heb je nodig om hutspot te maken:

  • Om niet te vergeten, een aardappelstamper
  • 1 kilogram aardappels (wel geschild wegen, neem wat meer aardappels voor de grote eters)
  • 500 gram uien
  • 500 gram winterpeen
  • ¼ liter vleesbouillon of water en een vleesbouillonblokje
  • 1 – 2 eetlepels margarine of boter
  • Misschien ½ kopje melk
  • ½ theelepel peper en zout naar smaak

Het is soms ook gebruikelijk om appelmoes bij de hutspot te eten.

Bereidingswijze hutspot:

Om mee te beginnen moet je de aardappelen schillen en de pitten uit de aardappelen verwijderen. Snijd hierna de aardappelen in vieren en was ze goed af. Snijd dan nu de kroontjes van de winterpenen af en schrap ze of schil ze met een dunschiller. De penen moeten in de lengte gesneden worden in repen van ongeveer 0.5 cm x 0.5 cm en de repen daarna in stukjes van 2 tot 3 centimeter. Doe hierna de aardappels en de wortelen in een grote pan met de bouillon, kook deze met een deksel op de pan. Zet nu eventueel de kookwekker op 20 minuten of let op de klok.

Ondertussen kan je nu alvast de uien pellen, snipper ze grof en doe ze in de pan bij de peen en aardappelen. Zet dan de hittebron wat hoger tot dat alles weer aan het koken is en laat de hutspot verder koken tot de aardappelen gaar zijn. Controleer wel als dat de wekker afgaat dat je met een aardappelschilmesje een gaatje in de aardappelen om te voelen of ze vanbinnen gaar zijn, kook als het nodig is wat lager.

Als de aardappelen en gaar zijn giet je de het overtollige kookvocht af en vang een beetje extra op voor als je straks geen melk gaat gebruiken. LET WEL OP!! De hutspot moet goed uitlekken anders is het meteen soep in plaats van hutspot. Zet de pan op een lage hittebron. Roer eerst de boter of de margarine door de hutspot. Hierna als het nog nodig is roer je nog wat melk of kookvocht door totdat de hutspot lekker smeuïg is. Breng de hutspot eventueel nog op smaak doormiddel van peper en zout.

Scroll naar boven