Lamsbouillon met asperges, erwten en tuinbonen

De tuinbonen komen eigenlijk pas op de markt als het aspergeseizoen is afgelopen. Maar soms heb je geluk en krijg je beide. Als lamsbouillon met asperges, erwten en tuinbonen op rijst, wordt het een sterk stoofpotje voor koelere dagen in juni.

ingrediënten
800ml lamsbouillon
500 g groene asperges
200 g erwten, bevroren
150-200 g tuinbonen, gespleten (ongeveer 600 g peulen)
200 g rijst
1 bosje munt
Zout peper
30 minuten voor de bonen, 30 minuten voor de rest

4 porties

voorbereiding

Breng water aan de kook in een grote pan.
Maak de tuinbonen los van de peulen en blancheer 30 seconden met de grijze schil (echt niet langer!).
Blus onmiddellijk grondig met koud water en druk de sperziebonen uit de nagelriemen. Leg de bonenzaden opzij.
Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
Schil het onderste derde deel van de asperges en snijd de asperges in hapklare stukjes.
Was de munt en schud hem droog.
Leg de lamsbouillon erbij, verdun met 200 ml water en breng aan de kook.
Voeg als de rijst gaar is de asperges toe aan de lamsbouillon en laat 3 minuten sudderen.
Voeg vervolgens de bevroren erwten toe.
Voeg als de bouillon weer kookt de bonen toe, haal de soep van het vuur en breng op smaak met peper en zout.
De tuinbonen mogen eigenlijk maar een halve minuut blancheren, anders worden ze melig en kunnen ze niet meer gemakkelijk uit de schil worden gedrukt.

Verdeel de rijst over de borden en giet de lamsbouillon met asperges, erwten en tuinbonen erop. Serveer bestrooid met veel munt.

Af en toe krijg je lamsvlees van slagers die zelf lammeren slachten. Lamsbotten om zelf bouillon en bouillon te koken zijn moeilijk te krijgen. Maar als je een bron vindt, moet je de bouillon zelf koken en het recept voor runderbouillon van vlees en botten aanpassen.

Scroll naar boven