De braadpan

De gietijzeren pan wordt door experts beschouwd als de beste pan ooit, omdat hij lang warmte kan vasthouden. Gietijzeren braadpannen met groeven als grillpan houdt de warmte ongeveer vier keer langer vast dan een grillpan van roestvrij staal. Pannetjes van puur gietijzer hebben geen coating waardoor de geroosterde aroma’s zich vrij kunnen ontwikkelen. Met de frequentie van gebruik ontwikkelt een gietijzeren pan een patina dat fungeert als een natuurlijke antiaanbaklaag. Een gietijzeren pan geeft ijzer af. Dit is niet schadelijk voor het lichaam. Daarentegen geeft roestvrij staal nikkel af, waar sommige mensen allergisch voor zijn. Als je een gietijzeren pan goed verzorgt, kun je hem een ​​leven lang kopen. Bij het kopen van een gietijzeren pan kunt u kiezen tussen gecoate en ongecoate modellen. Een ongecoate gietijzeren pan roest een beetje, maar is kras- en snijvast en is geschikt voor alle soorten fornuizen: gas, keramiek, elektrisch, inductie en om te grillen met de gietijzeren pan.

Welke braadpan is het beste?

Zelfs overgrootmoeders maakten hun vlees in de gietijzeren pan, braadstukken in de gietijzeren pan en gebakken aardappelen in de gietijzeren pan. Met de introductie van de lichtgewicht Teflon pannen raakte de gietijzeren pan uit de mode. Sinds kort zweren topchefs echter bij de overblijfselen van weleer. Gietijzer bestaat uit een ijzerlegering met een groot aandeel koolstof. Om een ​​gietijzeren pan te maken, wordt het ijzer gesmolten op 1400 graden. Het vloeibare ijzer wordt vervolgens in de gewenste vorm gegoten. Als de mal is afgekoeld, wordt de pan verwijderd, de bramen weggeschuurd en de gietijzeren pan gepolijst. Daarna bakken of emailleren of wordt de pan alleen voorzien van een beschermlaag zodat deze tijdens de bewaring niet roest. Naast de klassieke gietijzeren pan zijn er ook geëmailleerde gietijzeren pannen. Dergelijke pannen hoeven niet te worden verbrand. Ze zijn direct klaar voor gebruik. Er vormt zich geen patina en ze zijn lichter dan een pan van puur gietijzer.

Gietijzeren pan of smeedijzeren pan?

Een gietijzeren pan, zoals de naam gietijzer suggereert, is geen handgesmede gietijzeren pan, het is gegoten. Een handgesmede gietijzeren pan is niet inbegrepen. Een ijzeren pan wordt met de hand gesmeed in een smidse. Smeedijzeren pannen worden gevormd met een hamer. Het materiaal is dunner en daardoor lichter dan gietijzer en vooral goedkoper. Smeedijzeren of gietijzeren pan? IJzeren pannen hebben veel tijd nodig om op te warmen. Ze zijn bestand tegen hoge frituurtemperaturen, ontwikkelen een patina en worden als robuust en duurzaam beschouwd. Een smeedijzeren pan kan echter kromtrekken als er grote temperatuurverschillen zijn.

Geëmailleerde gietijzeren pan: dit zijn de voordelen

In vergelijking met gietijzer zonder coating is geëmailleerd gietijzer zeer onderhoudsvriendelijk. Een geëmailleerde gietijzeren pan neemt geen geurtjes op. Het is niet nodig om in gietijzer te stoken met een geëmailleerde gietpan. De geëmailleerde gietijzeren pan is een blikvanger dankzij zijn aantrekkelijke kleuren. Als de coating in zwarte kleur is gedaan, is dit niet merkbaar in de geëmailleerde gietijzeren pan. Bij de gietijzeren pan-test is zwart email wat ruwer dan licht email. Bij zwart emaille vormt zich een patina, zoals in pannen zonder gietijzeren coating. Met een pan van geëmailleerd gietijzer is schoonmaken makkelijker en roest het ijzer niet. Het email is krasvast.

Hoe brand ik een gietijzeren pan?

Een gietijzeren pan moet worden ingebrand voordat deze voor het eerst wordt gebruikt. Heeft de fabrikant dit nog niet gedaan, dan kan een gietijzeren pan worden ingebrand met wat zeer verwarmbare plantaardige olie. Gebruik eerst een beetje afwasmiddel en een borstel om eventuele roestwerende coating te verwijderen die mogelijk door de fabrikant is aangebracht.

De gietijzeren pan met olie inbranden

De olie wordt in de pan verwarmd tot aan het rookpunt. De pan wordt gezwenkt wanneer de gietijzeren pan wordt ingebrand, zodat de hele binnenkant van de pan wordt bevochtigd met olie. De olie laat men vervolgens afkoelen in de gietijzeren pan, de olie wordt na het inbranden weggegooid en de gietijzeren pan wordt met een droge doek afgeveegd. Het inbranden werkte als er een donkerder zicht op de bodem van de gietijzeren pan met houten handvat achterblijft. Maar waarom verbranden in een gietijzeren pan? De olie ontleedt tijdens het bakken en vormt een antiaanbaklaag op het ruwe gietijzer. Het dicht het oppervlak af. Welke olie voor de gietijzeren pan? Sterk verwarmbare oliën zoals koolzaadolie of zonnebloemolie zijn geschikt om mee te bakken. Omdat koolzaadolie pas laat vergaat, duurt het langer om in te branden. Als je lijnolie gebruikt om de gietijzeren pan te verbranden, is de tijd korter omdat lijnolie vroegtijdig afbreekt.

Brand de gietijzeren pan met zout

De gietijzeren pan zou goed moeten werken met zout en aardappelschillen. Je hebt zonnebloemolie of koolzaadolie, aardappelschil en zout nodig. Verhit de olie in de pan en bak de aardappelschillen met zout op hoge temperatuur tot ze donkerbruin zijn, meerdere keren draaien. Het zout dient als peeling voor het oppervlak om productieresten in de pan te verwijderen. Dit inbranden van de gietijzeren pan gaat gepaard met een zeer grote hoeveelheid rook.

Brand de gietijzeren pan in de oven

Een nieuwe gietijzeren pan duurt het langst om in de oven te branden. De hele pan inclusief het handvat is ingevet. De gietijzeren pan moet één à twee uur ondersteboven op het rooster branden bij 200 ° C. Wat alle methoden gemeen hebben, is dat de gietijzeren pan na het inbranden moet afkoelen. Vervolgens wordt de pan met vochtig keukenpapier schoongeveegd en een beetje ingevet om roesten van de gietijzeren pan te voorkomen. Stoken in een geëmailleerde gietijzeren pan is niet nodig.

Zijn er ook gietijzeren pannen voor inductie?

Om op de inductiekookplaat te koken, heeft het kookgerei een magnetische basis nodig, net als een chef-kokpan. Gietijzeren pannen zijn van ijzer gegoten. IJzer is magnetisch. Daarom kan een gietijzeren pan op de inductiekookplaat worden gebruikt. Het voordeel van gietijzeren pannen: Geen warmteverlies als de gietijzeren pan voor inductie dezelfde diameter heeft als de inductiekookplaat. Gebruik van de gietijzeren inductie pan: Verhit de gietijzeren pan langzaam. Voeg wat vet of olie toe aan de pan om oververhitting of verkleuring van de binnenkant te voorkomen.

Scroll naar boven