Hoe kan ik het ijs romiger maken?

IJs smaakt vooral goed als het echt lekker romig is. Met de juiste trucs kun je dit ook thuis doen. Romig ijs wordt gekenmerkt door kleine ijskristallen die niet in de mond kunnen worden gevoeld en direct oplossen. Als je het startmengsel gewoon in de vriezer laat, ontstaan ​​er grote ijskristallen. Bij constant roeren blijven deze echter klein en komen er luchtbellen in de massa. Een ijsmachine doet dit automatisch. Zonder dit moet je tijdens het invriezen met de hand roeren. kleine helpers

Om de romige consistentie te verbeteren, kunt u suiker, een snufje zout of verdikkingsmiddel toevoegen. Verdikkingsmiddelen zoals pectine, johannesbroodpitmeel, guargom of arrowrootmeel zijn hiervoor zeer geschikt. Met guargom moet zorgvuldig worden gedoseerd.

Emulgatoren kunnen helpen

Emulgatoren zijn er om vetten en water te binden. Deze kunnen gunstig zijn voor de romigheid bij het maken van ijs. Schil het eigeel om de roos te maken De uitdrukking “peel off to the rose” betekent het creëren van een bepaalde emulsie. Dit is nodig bij de productie van ijs. Eieren of alleen hun dooiers worden gemengd met een beetje melk of room en suiker boven een waterbad en roeren. Dit wordt gedaan totdat de massa dik en romig is. De emulsie is klaar als je een lepel in de massa doopt, licht over de achterkant van de lepel blaast en er een golvend patroon ontstaat. Dit patroon ziet eruit als een roos en geeft de uitdrukking zijn naam. De emulsie kan dan aan het ijs worden toegevoegd, waardoor het smeuïger wordt. Voor salmonellabacteriën hoef je niet bang te zijn, want vanaf 70°C gaan ze dood en krijg je een duurzame voeding.

Alternatief voor ei

Als je geen ei wilt gebruiken om ijs te maken, kun je sojalecithine proberen. Dit wordt als het ijs van de roos afgepeld en zorgt voor een verhoogde romigheid. U kunt sojalecithine eenvoudig op internet bestellen of in de dichtstbijzijnde natuurvoedingswinkel kopen. Meer hierover in ons artikel over zelf ijs maken zonder ei.

Niets werkt zonder suiker

Suiker moet aan het ijs worden toegevoegd en kan niet worden vervangen door zoetstoffen. Omdat je niet zonder een minimale hoeveelheid suiker kunt, kan dit leiden tot hard ijs. De zoetheid proef je alleen in bevroren ijs; in niet-bevroren ijs wordt het zelden opgemerkt. Te veel suiker is ook niet goed want dit werkt de antivries. Een grote hoeveelheid voorkomt dat het ijs bevriest. Zoetstoffen zijn hier dus ook niet geschikt voor.

De beste ijsmachines kun je natuurlijk op onze site vinden.

Scroll naar boven