Hoe kun je zelf havermelk maken?

Havermelk maken, een heerlijk alternatief voor koemelk en is gemakkelijk thuis te maken. Of je nu lactose-intolerant bent, veganistisch eet of gewoon op zoek bent naar een gezonder alternatief, havermelk is een uitstekende keuze. In deze gids zal ik je stap voor stap laten zien hoe je havermelk kunt maken, van het weken van de haver tot het zeven van de melk. Laten we beginnen!

Wat heb je nodig?

Voordat we beginnen, laten we eerst kijken naar de ingrediƫnten en benodigdheden die je nodig hebt:

  • Gebruik ongeveer 1 kopje havermout voor elke liter water voor een romige textuur.
  • Voor het maken van havermelk heb je gewoon kraanwater nodig.
  • Een blender, dit is essentieel om de haver te verwerken tot melk.
  • Een fijne zeef of kaasdoek, hiermee kun je de pulp van de melk scheiden.
  • Als je wilt, kun je wat zoetstoffen zoals dadels, ahornsiroop of vanille-extract toevoegen voor smaak.

Stap 1: Haver weken

Begin met het weken van de haver om de textuur van de melk romiger te maken en de haver gemakkelijker te verteren. Doe de havermout in een kom en voeg voldoende water toe om de haver te bedekken. Laat het minimaal 30 minuten tot maximaal een nacht weken.

Stap 2: Mengen

Giet de geweekte haver af en spoel ze goed af onder koud water. Doe de haver vervolgens in de blender en voeg ongeveer 3-4 kopjes vers water toe. Als je een zoetstof wilt toevoegen, zoals dadels of ahornsiroop, is dit het moment om het toe te voegen.

Stap 3: Blenderen

Zet de blender aan op een hoge snelheid en mix de haver en het water gedurende 1-2 minuten, of totdat het mengsel glad en romig is. Zorg ervoor dat de haver volledig is afgebroken en goed gemengd met het water.

Stap 4: Zeven

Plaats een fijne zeef of kaasdoek over een grote kom en giet het havermengsel er voorzichtig doorheen. Gebruik een lepel om de melk door de zeef te drukken en de pulp te scheiden. Wat overblijft in de zeef is de havermelk, terwijl de pulp wordt achtergelaten.

Stap 5: Opslaan en serveren

Giet de havermelk in een luchtdichte fles of pot en bewaar het in de koelkast. Havermelk blijft meestal 3-5 dagen goed in de koelkast. Voordat je het serveert, schud de melk goed, omdat deze kan scheiden tijdens het bewaren. Geniet van je zelfgemaakte havermelk in koffie, ontbijtgranen, smoothies of gewoon als een verfrissend drankje op zichzelf!

Conclusie

Het maken van havermelk is niet alleen eenvoudig, maar ook leuk en bevredigend. Met slechts een paar ingrediƫnten en een blender kun je een heerlijke en voedzame melk maken die perfect past bij een gezonde levensstijl. Experimenteer met verschillende zoetstoffen en voeg je eigen draai toe aan dit basisrecept.

Scroll naar boven